Poszméhes beporzás

A poszméh mint a paradicsomvirág beporzója

A jó termés érdekében a paradicsom virágainak beporzásához segítség kell. Évekkel ezelőtt Nyugat-Európában a beporzást kézzel, elektromos vibrátorral végezték, míg másutt a virágokat hormonokkal kezelik. Mindkét módszer igen munkaigényes és fárasztó, ugyanakkor az eredmény nem tökéletes: vibrátorral nem érhető el teljes terméskötődés, a hormonkezelést pedig a termés minősége és a növény egyaránt megsínyli.

A megoldást a poszméhek kínálják. Az érett virágokat az illatuk alapján azonnal megtalálják és gyűjtőmunkájuk során elvégzik a kertész számára oly fontos beporzást. Nemcsak a paradicsom, hanem a hajtatott növények közül a paprika is meghálálja a természetes beporzást, valamint gyümülcsfélék közül a szamóca, dinnyefélék, a bogyós gyümölcsűek, és a virágzó gyümölcsfák. A Koppert B.V. holland cég a poszméheket NATUPOL néven hozza forgalomba.

NATUPOL a gyakorlatban

A NATUPOL kaptárakat akkor kell kihelyezni, amikor az első virágok kinyílnak. A terület nagyságától és a technológiától függően különböző kaptártípusok állnak a rendelkezésünkre, hogy mindig elegendő számú poszméh legyen jelen az optimális beporzáshoz.

Előny a házi méhekkel szemben

  • a poszméhek 15 oC alatt, borult időben is tevékenyek
  • az erős szél sem akadályozza munkájukat, ezért szabadföldön is alkalmazhatók
  • kiváltják a hormonozás és a rázogatás időigényes munkáját
  • a jobb kötődés formásabb, szebb terméseket eredményez