Poszméhes beporzás > Zöldség

NATUPOL a gyakorlatban

A NATUPOL kaptárakat akkor kell kihelyezni, amikor az első virágok kinyílnak. A terület nagyságától és a technológiától függően különböző kaptártípusok állnak a rendelkezésünkre, hogy mindig elegendő számú poszméh legyen jelen az optimális beporzáshoz.

A különböző kaptártípusok és felhasználásuk

Natupol-SMART Natupol-STANDARD Natupol-EXCEL
Cél: üvegházi zöldség üvegházi zöldség üv. zöldség, gyümölcs
Terület: 500-1.000 m2 1.000-1.500 m2 1.500-2.000 m2
Élettartam: kb. 4-6 hét kb. 6-8 hét kb. 10-12 hét
Dolgozók száma: kb. 30-45 kb. 50-60 kb. 80-100

A poszméhek táplálása

A poszméhek különleges táplálékot igényelnek, amely cukoroldat formájában kerül a kaptár belsejébe erősített itatóba, mely nem igényel utántöltést. Ez a tökéletes rendszer megközelíthetetlen a kaptáron kívül, így biztonságot jelent a mézelő méhhel és a darázzsal szemben. A hangyák azonban könnyen bejuthatnak a kaptárba, ezért gondoskodjunk ennek megakadályozásáról.

A kaptárak elhelyezése

A kaptárakat helyezze egyenletesen elosztva a fő közlekedőút szélére úgy, hogy a nyári hónapokban maximális árnyékolást biztosítsunk. Rendkívül fontos, hogy a kaptárak vízszintesen és szilárdan legyenek elhelyezve. Erre a célra szolgál egy kaptárállvány, amelyre nem ajánlatos háromnál több kaptárat elhelyezni. A kaptárak röpnyílása külömböző oldalra nyíljon. Mielőtt kinyitná a röpnyílásokat, jó ha a méhek lenyugodnak. Miután a méhek kirepülnek, ajánlatos az üvegház vagy fóliasátor szellőzőnyílásait néhány órán át zárva tartani.

A beporzás ellenőrzése

A virágokon a poszméhek tevékenysége apró sérüléseket okoz, amelyek a paradicsom virágain barnás folt alakjában jelennek meg néhány órával a beporzás után.

Növényvédőszerek használata a NATUPOL mellett

A poszméhek használatánál célszerű mellőzni mindennemű növényvédőszert, mivel még a legártalmatlanabbnak tűnő vegyszer is csökkentheti a beporzás eredményességét. A poszméhek jelenlétében alkalmazható növényvédőszerek listáját ellenőrizze a vegyszerlisták menüben!