Kártevők > Levélaknázók

Bemutatása

A levélaknázóknak két gyakori kártevő faja van: a gerbera aknázó légy (Liriomyza bryoniae) és a borsó aknázó légy (Liriomyza huidobrensis). A levélaknázók egyre nagyobb problémát jelentenek a széles spektrumú növényvédő szerek növekvő használata miatt, mivel ezek elpusztítják a természetes ellenségeit, míg a levélaknázók ellenállóvá válnak az ilyen szerekkel szemben. Ezen a fajok lárváit természetes körülmények között számos parazita faj támadja.

Biológiája

A lelvélaknázóknak hat fejlődési állapota különböztethető meg. Ezek a tojás, három lárva állapot, bábállapot, és végül a kifejlett rovar állapot. A kifejlett levélaknázók kicsi, sárga és fekete színű legyek. Lárva formájában aknázza a növények leveleit.

Kártétele

  • A lárvák károsítják a leveleket, ami egyrészt szépség hiba, de okozhatja a levelek elszáradását, sőt akár korai lehullását is. Az utóbbi a termés hozamot is befolyásolhatja.
  • A kifejlett nőstények táplálkozási nyomokat hagynak a növényeken, ami közvetett károkat is okozhat, ha gombák vagy baktériumok kerülnek a sérülésbe.