Kártevők > Tőzeglegyek

Bemutatása

A tőzeglegyek (Sciaridae) komoly kártevők, különösen a fiatal növények esetében. Ezek számos növény faj palántáit és dugványait károsíthatják. A gombák termesztésénél különösen, mivel mind közvetlen, mind közvetett károkat is okozhatnak. A tőzeglegyek leggyakrabban nedves környezetben fordulnak elő.

Biológiája

A tőzeglegyeknek hét fejlődési állapota különböztethető meg. Ezek a tojás, négy lárva állapot, bábállapot, és végül a kifejlett rovar állapot. A kifejlett legyek nagy számban jelennek meg. A tojások a talajban találhatók. Lárva állapotban általában a talajban vagy talajon található rothadó növényi részeket, algákat, gombákat fogyasztják. A bábja szintén a talajban található.

Kártétele

  • Közvetlen kártételt jelent a fiatal és/vagy gyenge növények esetében, amikor a lárva megrágja a növény gyökerét. Ezzel csökkentve a víz és tápanyag felvételt, ami akár a növény pusztulását is okozhatja. Erősebb növények esetében csak a súlyos fertőzés jelenthet gondot.
  • Közvetett veszély lehet, ha a lárva atkákat, férgeket, vírusokat vagy gomba spórákat hordoznak. A lárvák által megrágott részeken könnyebben jelenik meg gombás fertőzés. Mindezek együtt végzetesek lehetnek a növényre nézve.

Termek_tozeglegy.pdf