Természetes ellenségek:

Encarsia formosa Encarsia Macrolophus pygmeaus Macrolophus Amblyseius Swirskii Swirskii

Kártevők > Liszteskék

Bemutatása

Az üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum) és a dohány liszteske (Bemisia tabaci) jelentős kártevője sok zöldségfélének és dísznövénynek. A legtöbb növényvédőszernek ellenálló dohány liszteske különösen veszélyes sok termesztett kultúrában.

Biológiája

A liszteskéknek hat fejlődési állapota különböztethető meg. Ezek a tojás, első, második, harmadik és negyedik lárva állapot (ami bábbá fejlődik) és a kifejlett egyed. A kifejlett liszteskék általában a növények tetején találhatók és a fiatal levelek alsó részein, ahová a tojásaikat rakják. A lárvák a fiatal levelek alsó felén találhatók, a bábok pedig az idősebb leveleken. A Bemisia tabaci lárvái a fiatal és az alsó leveleken egyaránt előfordulhatnak.

Kártétele

  • Főleg a nagyobb lárvák mézharmatot választanak ki táplálkozás közben, amin korompenész alakul ki. A lárvák nagy mennyiségben termelnek viaszt a hátukon. Ezek az anyagok beszennyezik a termést, és minőség romlást eredményeznek.
  • A kifejlett liszteskék és a lárvák egyaránt tápanyagokat vonnak el a növénytől. Ez befolyásolja a növény fiziológiai folyamatait, és lassabb növekedést okozhat.
  • A liszteskék szívogatásukkal vírusokat is terjeszthetnek.

Biológiai növényvédelmi technológia:


Paprika.pdf
Paradicsom.pdf
Termek_liszteske.pdf