Kártevők > Paradicsom aknázó moly (Tuta absoluta)

Bemutatása

Tuta absoluta nagyon káros levélaknázó lepke faj, különösen a paradicsom esetében, de előfordul a padlizsán, valamit a burgonya és számos egyéb termesztett növény területén is. A Tuta absoluta paradicsomnál akár 50-100%-os terméshozam kiesést is okozhat.

Biológiája

A Tuta absoluta gyorsan szaporodik, életciklusa körülbelül 24-38 nap a hőmérséklettől függően. Már 9°C-tól kezdve aktív. A lárva állapot (hernyó) addig tart, amíg elegendő élelmet talál. Egy nőstény élete során akár 250-260 tojást is elhelyezhet a növények talaj fölötti részein. A tojásból kifejlődő hernyó a növények levelében, szárában vagy termésében található, de a bebábozódás a növényen kívül történik.

Négy lárva állapota van, amik között vedlik, ilyenkor átmenetileg a hernyó elhagyja a növényt és/vagy termését. A bebábozódás történhet a talajban vagy a levelek felszínén. Áttelelni tojás, báb vagy kifejlett állapodban is képes. A lepkék este és reggel aktívak, napközben a levelek között rejtőznek.

Azonosítása

A kifejlett lepke szürkés-barna, mérete körülbelül 6mm, szárny-fesztávolsága 10 mm. A hímek valamivel sötétebbek, mint a nőstények. A frissen kikelt hernyók mérete kicsi (0,5 mm), színe sárgás. Fejlődés közben a színük sárgás-zöld lesz, és a fejük mögött egy fekete sáv alakul ki. A teljesen kifejlett hernyók mérete körülbelül 9 mm és a hátuk rózsaszínes. A bábok világos barnák és körülbelül 6mm-esek.

Kártétele

  • A hernyók elsősorban a növények leveleit és szárát fogyasztják, de megtalálhatók a termésekben is. A hernyók csak a kisebb bogyókat támadják.
  • Jellegzetes tünet az elszíneződött lyukak a levelekben, amiben a hernyók és az ürülékük található.
  • Súlyos fertőzés esetén a levelek teljesen elhalnak.
  • A termés sérülése gombás fertőzések kialakulásához vezethet, ami a termés rothadását okozhatja a betakarítás előtt vagy után.