Kártevők > Levéltetvek

Bemutatása

A levéltetvek mindig nagy gondot jelentenek a kertészetekben. Gyors szaporodó képességük miatt jelentős károkat okoz minden hajtatott növényen. Mivel egyre ellenálóbbak a növényvédő szerekkel szemben, fontos, hogy integrált növényvédelmi technológiában időben elkezdjük a védekezést. Az üvegházakban előforduló legfontosabb levéltetvek: Aphis gossypi (Uborka levéltetű), Aulacorthum solani (Sárgafoltos burgonya levéltetű), Macrosiphum euphorbiae (Csíkos burgonya levéltetű), Myzus persicae (Zöld őszibarack levéltetű)

Biológiája

Az üvegházak levéltetű állományában mindig van elevenszülő nőstény. Az újszülött levéltetvek azonnal elkezdenek a növényi nedvekkel táplálkozni. A szárnyas levéltetvek nagy létszámban fejlődnek, ennek eredményeként a kiinduló pontokból gyorsan ellepik az üvegházat. Gyorsan növekednek és a felnőtté válás előtt négyszer vedlenek. Vedlés után a jellegzetes fehér bőrök a levélen elárulják a levéltetvek jelenlétét. Évente számos nemzedékük fejlődik ki. Kedvező számukra a meleg párás környezet, robbanásszerű felszaporodásukra tavasszal és ősszel kell számítani.

Kártétele

  • A fiatal és kifejlett példányok a növények nedvével táplálkoznak, ezért megáll a növekedésük, a levelek fodrosodnak, néha sárga foltok jelennek meg.
  • A levéltetvek mézharmatot választanak ki. Ezen penész alakulhat ki, beszennyezve a növényt. Csökken a fotoszintézis, és ezzel együtt a növekedés és termőképesség.
  • Mérgező anyagok kerülhetnek a növénybe erős alergiás tüneteket okozva.
  • Kórokozók és különösen a vírusos betegségek hordozásával nagy veszélyt jelentenek a termesztésben.

Biológiai növényvédelmi technológia:


Paprika.pdf
Paradicsom.pdf
Termek_leveltetu.pdf