Természetes ellenségek:

Amblyseius Swirskii Swirskii Orius laevigatus Orius laevigatus

Kártevők > Tripszek

Bemutatása

A nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis) komoly gondot jelent sok hajtatott zöldségnövény- és dísznövénykultúrában egyaránt. Szívogatásával a zöldségfélék termésén, dísznövények virágain okoz súlyos tüneteket. Kártételével veszélyezteti az eladható áru értékét, és komoly terméskiesést okozhat.

Biológiája

A tripszeknek hat fejlődési állapota különböztethető meg. Ezek a tojás, két lárva állapot, két bábállapot, és végül a kifejlett rovar állapot. A kifejlett tripszek virágokban és leveleken találhatók meg, ahol lerakják a tojásaikat. A paprika és az uborka levelein lerakott tojások könnyen felismerhetők a szemölcsszerű elváltozások. A lárvák főként a növények generatív részeiben táplálkoznak, és ezzel együtt okozzák az említett tüneteket. A bebábozódás a talajban történik. Szaporodása nagyon gyors, tojástól-tojásrakásig akár két hét is elég a kifejlődéséhez.

Kártétele

  • A tripszek a levelek és termések felszínén lévő sejtek átszúrásával és kiszívásával okoznak károkat. Ennek eredménye az ezüstszürke foltok a leveleken, és a levelek generatív részek torzulása, ezzel együtt a növények növekedése lelassul.
  • A legfontosabb tripszek által terjesztett vírus a paradicsom foltos hervadás vírus (TSWV). Frankliniella occidentalis a fő hordozója ennek a vírusnak, ami sok gondot okoz a hazai termesztésben.

Biológiai növényvédelmi technológia:


Paprika.pdf
Paradicsom.pdf
Termek_tripsz.pdf