Kártevők > Pajzstetvek

Bemutatása

A pajzstetvek számos növényfélében is károkat okoznak a kertészetekben. Az üvegházakban is előforduló legfontosabb fajai a Planococcus és Pseudococcus nemzetségbe tartoznak. A Planococcus nemzetségen belül a citrom pajzstetű (Planococcus citri) jelenti a legnagyobb gondot.

Biológiája

A pajzstetveknek öt fejlődési állapota különböztethető meg. A nőstényeknél ezek a tojás, három nimfa és a kifejlett rovar állapot, a hímeknél a tojás, két nimfa, egy hamis bábállapot, és végül a kifejlett rovar. A pajzstetvek jellegzetessége, hogy a nőstények testét a harmadik lárva állapotukban fehér viasz szerű csomó borítja.

Kártétele

  • A nimfák és a kifejlett nőstények növényi nedvekkel táplálkoznak. Ez lassítja a növekedést, a levelek formájának megváltozását és/vagy sárgulását okozhatja. Néha a növények elhullajtják leveleiket vagy virágaikat is emiatt. Ez csökkentheti a terméshozamot vagy szépséghibát jelenthet.
  • A pajzstetvek mézharmatot választanak ki, amin penész alakulhat ki. A fehér viasz szerű váladékukkal együtt ez szennyezi a növényeket, ami csökkenti a levelek fotoszintetizáló képességét, ezzel terméshozam csökkenést okoz.